پیگمنت های مورد استفاده شده در صنعت رنگ
4-گرانروی ویژه : پیگمنت های آلی دارای گرانروی ویژه پایین تری از پیگمنت های معدنی هستند. سنجش ثبات نوری نه تنها در عمق اشباع بلکه در عمق های پایین نیز استفاده میشود. در مورد مواد رنگزا بالاترین ثبات نوری 8 و ضعیف ترین 1 درجه بندی شده است. پیگمنتهای طبیعی معدنی را از پوسته زمین استخراج میکنند و بعد از خرد و شسته شدن با توجه به اندازهای که دارند که درجه بندی میشوند. روش کمیته تجاری بین المللی آمریکا نوع دیگری از طبقه بندی رنگدانه ها بر اساس تونر یا لاک بودن آن ها است. هنگامیکه اندازه ذرات با استفاده از آسیاب کردن کوچکتر شوند این نقص بر طرف می شود. 1-حلالیت : رنگدانه های معدنی در حلالهای آلی نا محلول هستند اما رنگدانه های آلی در این حلال ها کمی حل می شوند. رنگ دانهها فقط سطح اجسام را رنگی میکنند و در آب حل نمیشوند، در حالی که رنگ ها باید جذب ماده مورد رنگرزی شوند.
رنگدانه ها نیز مانند مواد رنگرزی باید دربرابر عوامل مختلفی که در فرایند ساخت و یا به هنگام مصرف با آن روبرو می شوند مقاوم باشند و این مسئله بسیار مهم است. دانه بندی پائین ذرات رنگدانه در این محصول بالاترین قدرت رنگدهی (تینت) را به ارمغان می آورد. علاوه بر این ،این محافظ سطح سنگ یا آجر نما را کاملا آب بندی نیز می نماید. این کیفیت به ویژه در پوشش سطوح گرما نرم، فرایندب که ممکن است تا oC 300 گرما نیاز داشته باشد، مهم است. اگر قصد دارید که روشنترین رنگها را ایجاد کنید، استفاده از انواع آلی به شما پیشنهاد میشود. کارخانه های تولید کننده رنگدانه ها استانداردهای مرسوم برای هر نوع رنگدانه را اعمال می کنند اما همواره در مقادیر بالای تولید، کمی انحراف از این استانداردها دیده می شود. در حال حاضر از آن در بخش های مختلف صنعت استفاده می کنند. چگالی هر ماده عبارت از وزن آن بر حسب گرم تقسیم بر حجم خالص ماده بر حسب میلی لیتر است( به استثنای حجم اشغال شده در بین ذرات پیگمنت به وسیله هوا) . چگالی: وزن پیگمنت بر حسب گرم تقسیم بر حجم خالصی که دارد بر حسب میلی متر، چگالی است که حجم اشغال شده توسط هوا در بین ذرات رنگدانه نباید محاسبه شود.
رنگ ضد آب نمارنگ ضد آب نما محصولی پلیمری ساخته شده توسط شرکت تاک فام بر پایه آب است و به صورت بی رنگ و رنگی قابل تولید است. یکی دیگر از کاربرد های مهم رنگدانه های آلی در تولید الیاف رنگی از قبیل ویسکوز ریون، استات های سلولز و سایر الیاف مصنوعی رنگی است. از نظر تاریخی به عنوان یکی از اولین رنگدانه های آلی مصنوعی مهم شناخته می شوند. یکی از کاربردهای اصلی پیگمنت ها ، خاصیت رنگ دهی آنها است. این امر بکارگیری آنها را به مقدار زیاد توجیه می کند. زیرا هنگامی که رنگ دوم روی آن اعمال می شود اثرات نا مطلوبی را ایجاد می کند. درجه رنگ پس دادن رنگدانه ها در این دو محمل که کاربرد گسترده ای دارند مهم است. بالاترین درجه یعنی نا محلول به مواردی گفته می شود که رنگدانه به هیچ وجه رنگ پس نمی دهد و درجه خیلی خوب نشان دهنده رنگ پس دادن به مقدار جزئی است. بالاترین درجه در مقیاس معمول یعنی درجه 5 نشانگر آن است که رنگدانه نه رنگ پس می دهد و نه رنگ آن تغییر می کند. شاخص رنگ بین المللی (CII) یک شاخص استاندارد منتشر شده است که هر رنگدانه را با توجه به ترکیب شیمیایی آن مشخص می کند.
هنگام تولید رنگدانه ها باید دقت زیادی به عمل آید تا عملیات بطور سازگار انجام شود زیرا کوچکترین انحراف در روش در روش تولید می تواند تغییراتی را در ساختار رنگدانه ها ایجاد کند و یا سبب تغییرات کاملا ض ناخواسته با آثار مخرب روی رنگ، قدرت پوشانندگی و سایر خواص شود. از این ویژگیها می توان به محافظت سطح مانند مقاومت در برابر هوازدگی و خوردگی و خواص محوری مانند تقویت لایه، ایجاد سختی مناسب، باز دارندگی اشتعال و سایر خواص اشاره کرد. هنگامی که انحلال پیگمنت در آب و یا سایر محیط های مایع زیاد باشد گفته می شود که رنگ پس می دهد. پیگمنتی که گران یا ارزان قیمت است و دارای چگالی کمی است، استفاده از آن میتواند صرفه اقتصادی زیادی داشته باشد. بنابراین یک نوع رنگدانه با ساختار شیمیایی معین به شکل های متنوع فروخته می شود که هر یک از آنها برای یک نوع محمل یا کاربرد مشخص مناسب است.