وکیل تسخیری کیست؟

طبق قوانین جمهوری اسلامی وکیل تسخیری به وکیلی گفته می شود که به دفاع از حق و حقوق فردی که نسبت به قوانین آشنایی و دانش کافی را نداشته و خود به تنهایی نمی تواند بر اساس قوانین و ضوابط از خود دفاع کند، ضمن اینکه قادر به گرفتن وکیل خصوصی نیز نخواهد بود، می پردازد. تا اینجا متوجه شدیم که وکیل تسخیری به چه کسی می گویند، طبق قانون اساسی اصل ۳۵ هر فردی حق دارد در امور دعاوی حقوقی و کیفری برای خود وکیل انتخاب کنند. ولی اگر کسی از نظر مالی توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشد دادگاه رسیدگی کننده به پرونده کیفری برای دفاع از حق و حقوق آن فرد و سرعت بخشیدن در روند پرونده وکیل را برای او گرفته که به آن وکیل تسخیری گفته می شود. لازم به ذکر است که برای پرونده هایی مثل حبس ابد، اعدام، سنگسار کردن و یا قصاص نفس اگر متهم درخواستی برای انتخاب وکیل به دادگاه ارائه ندهد دادگاه موظف است برای او وکیل انتخاب کند. اگر خود متهم این درخواست را نداشته باشد و مخالف گرفتن وکیل باشد، همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم وکیل تسخیری را دادگاه برای اشخاصی اختیار می‌کند که شرایط مالی خوبی نداشته و داخل زندان هستند.

وکیل تسخیری

اصطلاح وکیل تسخیری معمولا در پرونده های کیفری کاربرد داشته و در پرونده های حقوقی این اصطلاح به کار نمیرود. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم انتخاب وکیل تسخیری در پرونده های خاص از جمله قصاص نفس، اعدام و غیره انتخاب شده در صورتی که متهم خود قادر به انتخاب وکیل نباشد. در نتیجه دادگاه به این نتیجه خواهد رسید که متهم توانایی مالی برای انتخاب یک وکیل خصوصی را نداشته و علاقه‌ای برای انتخاب بهترین وکیل در شیراز ندارد به همین دلیل دادگاه با توجه به صلاحدید خود برای متهم وکیل تسخیری انتخاب میکند تا او بتواند به اتهامات متهم رسیدگی کند.

حق الوکاله وکیل تسخیری

طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران همه مردم حق دارند‌ از وکیل استفاده کنند. طبق اصل ۳۵ قانون اساسی در تمامی دادگاه ها، طرفین دعوا برای انجام دادن کارهای قانونی خود در هر زمینه ای وکیل انتخاب کنند. در مواردی که فرد حق الزحمه وکیل را نداشته باشد، باید برای آنها امکانات استفاده از وکیل را فراهم کرد، استفاده از وکیل در محاکم قضایی، جهت حق و حقوق طرفین دعوا و قرار گرفتن کارهای قانونی در مسیر درست، می باشد. زیرا برخی از افراد با مقررات قانونی آشنایی ندارند و با شکایت خود به صورت نادرست باعث گرفتن وقت دادگاه ها می شوند. در ادامه می خواهیم اشاره ایی به حق الوکاله وکیل تسخیری داشته باشیم. در این گونه مواقع استفاده از وکیل ضروری می‌باشد. حق و حقوق هیچ کس نباید به دلیل نداشتن هزینه وکیل پایمال شود. به همین خاطر قانونگذار استفاده از وکلای تسخیری را در اختیار آنها قرار می دهد. وکیل تسخیری، وظیفه دارد برای دفاع از حق و حقوق افرادی که نمی توانند در زمینه قانونی از خود دفاع کنند و یا توان هزینه وکیل را نداشته باشند در زمینه کیفری فعالیت کنند. براساس قانون آیین دادرسی کیفری در برخی از جرم ها، برای شاکی و متهم داشتن وکیل تسخیری از طرف دادگاه الزامی می باشد. در مورد حق الوکاله وکیل تسخیری باید به این نکته توجه کرد، که متهم و شاکی در زمینه پرداخت هزینه وکیل هیچ گونه مسئولیتی بر عهده نخواهند داشت دادگاه باید مبلغی را که طبق تعرفه بیشتر نباشد تعیین کند و آن را از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت کند.

برای گرفتن وکیل تسخیری باید به کجا مراجعه کرد؟

حدس میزنم در موضوع اول کاملا متوجه شده باشید که کجا و چگونه یک وکیل تسخیری اختیار کنید اما بازهم برای رفع ابهامات شما عزیزان درباره کجا و چگونه گرفتن وکیل تسخیری توضیح خواهم داد. در ابتدا بگویم تنها متهم حق این را دارد که درخواست وکیل تسخیری کند نه هیچ شخص دیگری حتی نزدیک ترین فرد از خانواده او و تنها قاضی دادگاه حق تایید یا رد این انتخاب را دارد و میتواند درخواست وکیل تسخیری را تایید یا رد کند. این موضوع حتی اگر وکیل عضوی از کانون وکلا باشد نیز هیچ ربطی به کانون وکلا ندارند و آنها حق هیچگونه دخالتی ندارند. در نتیجه کار بسیار راحت شده و شهروندان برای اختیار وکیل تسخیری نیاز به مراجعه به کانون وکلا یا هیچ ارگان دیگری را ندارند و فقط کافیست از قاضی پرونده درخواست کنند؛ چگونگی پیدا کردن وکیل تسخیری تنها مربوط به متهم و قاضی دادگاه است.